Välivuodeksi – Työpaikkoja ja vapaaehtoistöitä nuorille


HeiHei! Study, Work & Travelin kautta voi lähteä myös välivuodeksi tai muuten vain ulkomaille pidemmäksi aikaa. Pelkän reissaamisen sijaan pääset esimerkiksi hankkimaan työkokemusta, parantamaan kielitaitoasi ja saamaan jännittäviä kokemuksia! Tästä osiosta löydät lisätietoa nuorille (18 – 25 -vuotiaille) suunnatuista työmahdollisuuksista, harjoitteluista ja vapaaehtoistöistä.

Työpaikkamme ovat yleisimmin joko palkallisia tai sisältävät asunnon, ruoan sekä taskurahan. Vapaaehtoistöihin kuuluu asuminen, ruoka sekä liikkuminen asunnon ja työpaikan välillä. Työt tai vapaaehtoistyöt kannattaa yhdistää muuhun reissaaamiseen,  autamme sinut mielellämme alkuun!

Ohjelmamme ovat avoinna kaikille nuorille ja aikuisille, vaikka puhummekin nuorille suunnatuista ohjelmista “välivuosiohjelmina”. Minimivaatimuksena on 18 vuoden ikä ja perustason kielitaito. Kieli riippuu tietysti kohdemaasta, eli Englantiin tarvitaan englannin kielitaitoa ja Espanjaan espanjan kieltä, Etelä-Amerikan kohteissa joko englantia tai espanjaa. Työkokemusta ei nuorten ohjelmiin tarvitse olla!

Jos sinulla jo jonkin verran työkokemusta tai etsit esimerkiksi opintoihisi soveltuvaa harjoittelua, saatat löytää sinulle sopivampia vaihtoehtoja aikuisten työharjoittelupaikoista.

USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET.


Yleistä

Miksi lähteä välivuodeksi ulkomaille?

Välivuosi ulkomailla tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden oppia kieltä, kulttuuria, taitoja, luoda verkostoja ja etenkin oppia itsestään. Välivuosi on hyvä mahdollisuus kokeilla vaikka vapaaehtoistöiden tekemistä, mennä työharjoitteluun testaamaan sitä unelma-alaansa tai tienata vähän rahaa samalla reissaten. Voit helposti yhdistää töitä tai vapaaehtoistyöpätkän muuhun reissaamiseen, ja saada uudenlaista täysin sisältöä reissuun. Hankittu työkokemus ja kielitaito auttaa sinua myös eteenpäin urallasi!

Välivuosi ulkomailla on hyvä vaihtoehto myös, jos pohdit muuttoa tai opintoja ulkomailla. Välivuoden aikana voit kokeilla, tykkäätkö asua ulkomailla.

Mitä voin tehdä välivuotena ulkomailla?

Välivuotta voi viettää hankkimalla osaamista työharjoittelussa, palkallisissa töissä, tai vapaaehtoistöissä sekä erilaisilla kursseilla. Nämä voi yhdistää myös matkusteluun ja luoda omia kiinnostuksiaan vastaavan ainutlaatuisen kokemuksen. Töitä ja vapaaehtoistöitä löytyy eri pituisille ajoille. HeiHei! auttaa sinut löytämään sopivan yhdistelmän välivuodelle!

Millä voin rahoittaa ulkomailla oleskeluni?

Töihin lähtevä nuori voi mahdollisesti rahoittaa oleskelunsa työllään ja pienillä säästöillä.

Työharjoitteluun lähtevän opiskelijan kannattaa tiedustella oppilaitoksestaan, onnistuuko työharjoittelu, vapaaehtoistyöt tai työ ulkomailla liittää osaksi opintoja. Mikäli jakson voi liittää osaksi opintoja, saattaa jakson ajalta saada KELA:n opintotuen.

Työttömät voivat kysyä rahoitusmahdollisuuksia TE -toimistosta. Lisäksi erilaisia apurahoja kannattaa tiedustella omasta kotikunnastaan, yhdistyksiltä, Suomen ylioppilaskuntien liitolta sekä Aurora-tietokannasta (http://www.aurora-tietokanta.fi/) .

Kysy meiltä lisää rahoitusmahdollisuuksista!

Vapaaehtoistyö

Mitä ovat vapaaehtoistyöt ja kuka niihin voi lähteä?

Vapaaehtoistyöt tarkoittavat yleishyödyllisten hommien tekemistä paikallisen yhteisön hyväksi. Projekteja on erilaisia aina luonnonsuojelutöistä lasten auttamiseen tai opetuksesta talojen kunnostukseen. Joistain vapaaehtoistöistä pystyy saamaan myös korkeakouluharjoittelupaikan, joten kannattaa kysyä myös tästä vaihtehdosta! Esimerkiksi arkkitehtiopiskelija voi päästä suunnittelutehtäviin ja saada tästä opintoihinsa liitettävän harjoittelun.

Projektit sijoittuvat Etelä-Amerikkaan tai Aasiaan. Vapaaehtoistöihin voi lähteä 18 vuotta täyttänyt, mitään erityistä koulutusvaatimusta tai yläikärajaa ei ole. Yleisimmin englannin kielellä pärjää hyvin, joihinkin  kohteisiin tarvitaan espanjan alkeiden osaamista. Parhaiten vapaaehtoistöihin sopii avoin ja yhteistyökykyinen nuori tai aikuinen. Joihinkin projekteihin on mahdollista lähteä myös perheenä yhdessä lapsen/ lasten kanssa.

Mitä vapaaehtoistöissä tehdään?

Vapaaehtoistöitä on hyvin erilaisia, aina luonnonsuojelusta ihmisten auttamiseen tai opettamisesta rakentamiseen. Olemme jaotelleet vapaaehtoistyöt seuravanlaisiin ryhmiin.

Kulttuuri/ tutustumisviikot – Vapaaehtoistöiden alkuun kannattaa ottaa (vähintään) yhden viikon kulttuuriviikko, jossa pääset tutustumaan kohdemaan kulttuuriin ja trekkaamaan luontokohteissa! Kulttuuriviikkoihin voi kuulua esimerkiksi, paikallisten torien ja kaupunkien tai kylien kiertelyä, paikallista ruokaa ja illallisjuhlia, raftingia ja koskenlaskua. temppelien ja muiden nähtävyyksien kiertelyä. Kulttuuriviikon voit varata meidän kauttamme, ja siellä voit myös kätevästi tutustua muihin vapaaehtoistöihin tuleviin. Kulttuuriviikkoja löytyy Kiinasta, Thaimaasta, Balilta, Fijiltä, Intiasta, Nepalista ja Sri Lankalta.

Luonto – Luonnonsuojeluprojekteissa pääset kantamaan kortesi eläinten ja luonnon hyväksi. Pääset esimerkiksi auttamaan loukkaantuneita kilpikonnia, hoitamaan elefantteja, pandoja, pingviinejä tai katukoiria, auttamaan luonnonpuistojen päivittäisissä hoidossa, kylvämään uhanalaista kasvia tai oppimaan kestävää maanviljelyä.

Ihmisten auttaminen – social ja community work -projekteissa autetaan vähäosaisia lapsia, sairaita tai vanhuksia. Voit lähteä esimerkiksi auttamaan orpoja lapsia lastenkotiin, pelaamaan jalkapalloa liikuntarajoitteisten nuorten kanssa tai juttelemaan yksinäisten vanhusten kanssa.

Opettaminen – opetusalan tehtävissä pääset vaikuttamaan yhteisöön (ja ympäristöön) pidemmällä tähtäimellä. Voit lähteä tärkeään työhön esimerkiksi opettamaan, miten ympäristöstä pidetään huolta. Voit myös opettaa englantia päiväkodissa tai koulussa, ja buddhalaisuudesta kiinnostuneet luostarissa. Tai voit opettaa tärkeitä peruselämäntaitoja orpokodin lapsille, tai auttamaan erityislapsia oppimisessa.

Rakentaminen ja remontointi – Näissä tehtävissä on tarjolla sekä lyhyt- että pitkäaikaisia vapaaehtoistyöprojekteja, joissa saatetaan kunnostaa esimerkiksi päiväkoti Argentiinassa tai kodittomien tupa Guatemalassa.

Urheilu – liikuntaan liittyvissä projekteissa pääset ohjaamaan ja valmentamaan lapsia eri lajeissa.

Tarkemmat tiedot eri projekteista löydät täältä (LINKKI).

Minkä mittaisia vapaaehtoistyöt ovat?

Vapaaehtoistyöt on suunniteltu viikon mittaisina pätkinä, joita voit yhdistellä mielesti mukaan. Voit myös yhdistää ne kätevästi reissuusi. Joissain projekteissa minimiaika voi olla useamman viikon, toisiin voit mennä esimerkiksi vain yhdeksi viikoksi. Maksimiaikaa ei ole, useimmat viipyvät noin kuukaudesta puoleen vuoteen.

Mitä ja miksi vapaaehtoistyöt maksavat?

Vapaaehtoistyömaksulla katetaan järjestämiseen liittyvät kulut, ruoat ja majoitus, mahdollinen koulutus, kuljetukset, työn organisointi sekä vapaaehtoisten ohjaus. Koska vastaanottava taho on apua tarvitseva, ei voida olettaa, että sillä on resursseja majoittaa ja järjestää ruokailua. Tähän väliin tulee työpaikkoja ja käytännön asioita järjestävä taho, jollaisten kanssa HeiHei:kin toimii.
Hinnat vaihtelevat noin 225€ – 540€/ vko, sisältäen majoituksen ja kaikki ruoat (sekä viikolla että viikonloppuisin), päivittäiset kuljetukset työpaikkaan sekä englanninkielisen tuutorin.

Mitä hintaan sisältyy, mitä ei sisälly?

Suurimmassa osassa vapaaehtoistyöpaikoista paikoista asuminen, ruokailu sekä kuljetukset majapaikasta työpaikalle sisältyvät hintaan. Lisäksi vapaa-ajan tapahtumat ja ohjelma, bileet ja vierailut esim. markkinoilla tai rannalla. Osallistujan itse maksettavaksi tulee matkaliput kohdemaahan ja takaisin.

Työt ja työharjoittelut

Millaisiin töihin kauttnne voi päästä?

Nuoret tai nuoret aikuiset voivat lähteä HeiHei:n kautta töihin Britanniaan, Espanjaan tai Italiaan. Britanniasta löytyy leiriohjaajan, baarityöntekijän, siivojan ja keittiötyöntekijän töitä ympäri Britanniaa järjestettäviltä lastenleireiltä. Britanniasta löytyy myös reilusti hotellialan töitä. Espanjasta ja Italiasta löytyy erityisesti hotelli- ja ravintola-alan sekä baaritöitä nuorille.

Työkokemus ei ole välttämätöntä, mutta kohdemaan kielitaitoa tarvitaan (perusteet). Espanjasta ja Italiasta voit saada töitä myös pelkällä englannin kielellä, mutta tällöin palkka on hyvin pieni. Työntekijän on oltava vähintään 18-vuotias.

Hotelli-, leiri-, ravintola- ja baarityöt ovat palkallisia tai sisältävät asunnon, ruoan sekä pienen taskurahan. Työtehtävät valitaan hakijan osaamisen ja kiinnostusten mukaisesti. Pääset vaikuttamaan kohdekaupunkiin sekä työn sisältöön. Etsitään sinulle sopiva työpaikka yhdessä!

Täältä voit lukea lisää nuorten työmahdollisuuksista.

Millainen kielitaito on oltava?

Kielitaitovaatimus riippuu tehtävästä ja kohdemaasta. Nuorille suunnatuissa töissä kielitaitovaatimus on kielen perusteiden hallinta. Mitä enemmän osaat, sitä helpompi sinun on päästä työskentelemään ihmisten ja asiakaspalvelun parissa (leiriohjaajan, kaupan tai kahvilan työt). Heikommalla kielitaidolla voit päästä esimerkiksi keittiöön tai siivoustöihin. Kielitaito paranee työtä tehdessä nopeasti, joten kannattaa ottaa reissu myös kielen oppimisen kannalta ja uskaltaa rohkeasti laittaa itsensä likoon!

Onko muita vaatimuksia työn saamiseksi?

Työkokemus ei ole välttämätöntä, mutta kohdemaan kielitaitoa tarvitaan (perusteet). Espanjasta ja Italiasta voit saada töitä myös pelkällä englannin kielellä, mutta tällöin palkka on hyvin pieni. Työntekijän on kuitenkin oltava vähintään 18-vuotias.