Opiskelemaan – Näin saat korkeakoulupaikan ulkomailta


Hei! Miltä kuulostaisi lähteä jo ensi vuodeksi ulkomaille opiskelemaan? Tiesitkö, että moniin ulkomaisiin korkeakouluihin ei ole tiukkoja pääsykokeita tai ennakkotehtäviä? Tai, että voit saada Kelalta tukea ulkomailla opiskeluun, kun kyseessä on koko tutkinnon opiskelu?

Unelma-ammatti lääkärinä tai markkinointipäällikkönä ei tarvitse jäädä haaveilun tasolle. Me HeiHei! Study & Travelissa autamme sinua toteuttamaan unelmasi ja varmistamaan paikkasi ulkomaisessa yliopistossa -ILMAISEKSI. Viemme sinut koko hakuprosessin läpi ja teemme lähtemisestäsi helppoa. Palvelumme ovat sinulle ilmaisia.

HeiHei! Study & Travel valitsee yhteistyökumppanikseen vain laadukkaita ja huokeahintaisia korkeakouluja, joten rahan ei tarvitse olla este opiskelulle. Akkreditointi takaa sekä Suomessa että kansainvälisesti arvostetun tutkinnon sekä Kelan tuen tutkintoon tähtääviin opintoihisi. Oppilaitoksemme sijaitsevat pääosin Euroopassa ja Aasiassa, sekä laadun että alhaisen hinnan takaamiseksi. Tietoa sinulle sopivista vaihtoehdoista, korkeakouluista, rahoitusmahdollisuuksista ja prosessin etenemisestä saat varaamalla meille opintoneuvonta-ajan Helsinkiin tai Tampereelle. Kauempana asuville varataan joko Skype- tai puhelinaika.

Tästä osiosta löydät yleistä tietoa ulkomailla opiskelusta.

USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET.


Alkuun pääsy

Miksi ulkomaille?

Hyviä syitä lähteä ulkomaille on monia. Opit puhumaan sujuvasti ainakin yhtä uutta kieltä, todennäköisesti useampaa paljon tehokkaammin, kuin pelkästään koulussa opiskelemalla. Pääset matkustelemaan, saat lisää itsevarmuutta, uusia ystäviä ympäri maailman ja opit itsestäsi uusia asioita. Vaihtoehtoja on paljon enemmän niin tutkintojen, suuntautumisvaihtoehtojen kuin oppilaitostenkin osalta. Mikä parasta, sinun ei tarvitse lukea vuosikausia pääsykoeisiin, vaan moniin oppilaitoksiin voit hakea ylioppilastutkintotodistuksellasi. HeiHei! Travelin kautta hakeneiden sisäänpääsyprosentti on huikea 94%!

Mitä voin opiskella ulkomailla?

Lukion tai ammatillisen tutkinnon jälkeen voi hakea suorittamaan kandidaatin tutkintoa joko ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Ammatillisen tutkinnon ollessa kyseessä, tarkista hakukelpoisuutesi HeiHei! Study, Work & Travelilta. Joissain oppilaitoksissa on alakohtaisia rajoituksia ammatillisten tutkintojen osalta. Useimmiten hakeminen kuitenkin on mahdollista. Kandidaatin tutkinnon suorittaminen kestää yleensä maasta riippuen 3-4 vuotta. Kandidaatin tutkinnon jälkeen voi hakea maisterin tutkintoon, minkä suorittaminen vie 1-2 vuotta.

Maisterin tutkinnon voit suorittaa joko samassa yliopistossa tai hakea johonkin toiseen yliopistoon. Myös Suomeen palaaminen maisterin tutkintoon yleensä onnistuu, ja sisäänpääsykin tällöin helpompaa ns. erillishaun kautta. Mikäli taas olet jo suorittanut alemman korkeakoulututkinnon Suomessa, voit hakea ulkomaille suoraan maisterin tutkintoon. Erilaisia alavaihtoehtoja ja tutkintoja on tarjolla paljon – sellaisiakin, joita ei Suomessa ole lainkaan! Tutustu vaihtoehtoihimme tarkemmin täältä!

Mistä saan apua alan tai oppilaitoksen valintaan?

Alkuun vaihtoehtojen pohdinnassa pääset tutustumalla sivujemme vaihtoehtosi -tarjontaan. HeiHei!:n opintoneuvojat auttavat Sinua sopivan alan ja oppilaitoksen valinnassa niin kasvotusten, puhelimitse, sähköpostilla kuin Skypelläkin. Henkilökohtaisen opintoneuvonta-ajan varaaminen onnistuu sähköpostilla osoitteesta info(at)heihei-ulkomaille.fi. Opintoneuvonta on hakijalle täysin maksutonta!

Koska voin hakea?

Useimpiin oppilaitoksiin voi hakea koska tahansa, sillä haut ovat käynnissä ympäri vuoden. Tuloksetkin tulevat yleensä parissa viikossa siitä, kun viimeisimmätkin tarvittavat paperit on toimitettu. Joihinkin oppilaitoksiin valitaan sopivat opiskelijat sitä mukaan, kun hakuja tulee. Kannattaa siis olla ajoissa, sillä jotkut kampukset saattavat täyttyä jo kevään aikana. Toisaalta joissain paikkoja voi olla vielä kesällä samalle syksylle, joten tilanne kannattaa aina tarkastaa suoraan HeiHei:ltä. Useimpiin oppilaitoksiin haun deadline on kesä- tai heinäkuussa. Poikkeuksena on kuitenkin oppilaitokset, joihin on yhteishaku. Yksi tällainen on Britanniassa, jolloin haun ensimmäinen deadline on 15.1. Tämänkin jälkeen voit vielä hakea, mutta ennen tätä hakeneet ovat valinnoissa etusijalla. Huom! Abit voivat myös hakea tässä erässä ennen 15.1. Tällöin todistukset lähetetään perässä toukokuussa. Useimmissa oppilaitoksissa aloitus on syksyisin, tosin joissain voi olla 2, tai jopa 4 sisäänottoa vuodessa. Tarkemmat tiedot kunkin oppilaitoksen hakuajoista ja sisäänotosta löydät oppilaitosten sivuilta  ja HeiHei!:n opintoneuvojilta.

Minkälaiset ovat sisäänpääsyvaatimukset?

Sisäänpääsyvaatimukset vaihtelevat paljon alojen ja oppilaitosten välillä. Kaikissa tärkeä kriteeri on kielitaito, jotta opintoja pystyy suorittamaan. Tähän saattaa riittää tarpeeksi hyvä arvosana englannin kirjoituksista (yleensä vähintään M). Muissa tapauksissa suoritetaan joko koulun oma koe netissä tai HeiHei:n toimistolla, tai valtakunnallinen IELTS -koe.

Oppilaitoksesta ja alasta riippuen saatetaan lisäksi painottaa esimerkiksi:

  • ylioppilas- tai päättötodistuksen arvosanoja,
  • motivaatio- ja/tai suosituskirjettä,
  • portfoliota,
  • haastattelua (toteutetaan yleensä Skypellä)
  • harvoissa tapauksissa pääsykoetta (yleensä lääketieteelliset)

Keskimäärin sisäänpääsy on kuitenkin helpompaa kuin Suomessa, sillä oppilaitostarjonta on laajempaa ja yksityisiä oppilaitoksia on enemmän. Ammattikorkeakouluissa ei arvosanoilla välttämättä ole juurikaan merkitystä, vaan esimerkiksi työkokemus tai motivaatio vaikuttaa enemmän. Jos arvosanarajoja on, ne ovat yleensä noin 7 keskiarvoluokkaa (skaalalla 4-10) tai C/M arvosanoja kirjoituksista. Meiltä voit helposti tarkistaa rajat kuhunkin oppilaitokseen!

Onko ikärajoja?

Opiskelijoiden tulee olla yli 18 -vuotiaita. Muita rajoja ei ole, vaan kuten korkeakouluissa Suomessakin, opiskelijoiden ikähaitari on suuri. Osa HeiHei!:n kautta lähteneistä on tuoreita ylioppilaita tai ammattiin valmistuneita, osa korkeakoulututkinnon suorittaneita ja osa on lähtenyt kouluttautumaan oltuaan työelämässä jo hyvän aikaa. Joissain maissa opiskelijat aloittavat suomalaisia aiemmin, joten opiskelukaverit voivat tällöin olla nuorempia. Kuitenkin juuri kansainvälisissä yliopistoissa opiskelijoita on ympäri maailmaa, ja tällöin ikähaitarikin on suurempia.

Onko pääsykokeita?

Pääsääntöisesti pääsykokeita ei ole, vaan opiskelijat valitaan hakemusten perusteella (ks. minkälaiset ovat sisäänpääsyvaatimukset). Joillekin suosituille tai erityistä soveltuvuutta vaativille aloille on pääsykoe, portfolio tai koe, jonka perusteella opiskelijat sijoitetaan tasoryhmiin. Näitä ovat mm. lääketieteen opinnot Prahassa sekä tietyt luovien alojen koulutukset. Tarkemmat tiedot mahdollisista kokeista ja sisäänpääsystä saat oppilaitosten sivuilta ja HeiHeistä.

Miten haku etenee?

Hakuprosessi alkaa varaamalla aika joko henkilökohtaiseen tapaamiseen tai (kauempana asuville) Skype -tapaamisen. Tapaamisessa katsotaan sopivat vaihtoehdot ja pohditaan käytännön asioita hakuun, opiskeluun ja opintojen rahoitukseen liittyen. Varsinaista hakua varten varataan yleensä toinen tapaaminen, jossa täytetään hakulomakkeet ja hakija saa tarkat ohjeet haun etenemistä varten. Me autamme Sinut hakuprosessin läpi, ja olemme yhteydessä oppilaitokseen koko ajan, jotta hakija on tietää hakemuksensa käsittelyn tilanteesta. Usein oppilaitoksesta tulee hakemuksen käsittelyn jälkeen ehdollinen hyväksyntä (tai hylkäys), jonka jälkeen hakija vahvistaa paikan maksamalla varausmaksun tai ensimmäisen lukukauden maksun. Hakuvaiheessa et ole siis vielä sitoutunut lähtemään, vaan paikka vahvistetaan varausmaksuvaiheessa. HeiHei:n kautta voit hakea ilmaiseksi kolmeen oppilaitokseen.

Rahoitus

Mitä ulkomailla opiskelu maksaa?

Opintojen kuukausihinnat vaihtelevat 220-2400 € välillä. Hintaan vaikuttaa kohdemaan ja oppilaitoksen lisäksi myös se, miten koulutus on järjestetty. Intensiiviset ja paljon erityistä opetusvälineistöä vaativat opinnot ovat usein hieman luentomuotoista opetusta kallimpia. Lukukausimaksujen ohella on hyvä huomioida kuitenkin myös kohdemaan yleinen hintataso, asumiskustannukset sekä elinkustannukset. Useissa maissa (esimerkiksi Aasiassa) opiskelu ja eläminen saattaa tulla edullisemmaksi kuin Suomessa, ja näin ollen kuukausittaiset menosi saattavat olla samat kuin Suomessa ilmaisessa koulutuksessa. Lukukausimaksut maksetaan yleensä yhdessä tai kahdessa erässä, molempien lukukausien alussa. KELn tuista lainaosuus tulee myös könttäsummana ennen lukukautta, asumislisä ja opintorahaosuus taas kerran kuussa.

Mistä saan rahaa maksaa opiskelut?

HeiHei:n oppilaitokset ovat aina KELn tukemia. KELAn tuella kannattaakin opintoja rahoittaa. Tuki koostuu:

  • opintorahasta (348€/kk)
  • lainasta sekä (700€/kk)
  • asumislisästä (198€/kk)

Nämä ovat yhteensä enintään 1246 €/ opiskelukuukausi, eli 11214€/ vuosi.

Muita rahoituskeinoja KELn tukien lisäksi ovat koulujen omat stipendit, osa-aikatyö, joissakin kohdemaissa hakea ko. valtion opintolainaa, yksityinen laina sekä omat säästöt tai vanhempien tuki. Autamme mielellämme rahoituksen suunnittelussa.

Oppilaitosten omat stipendit

Monissa oppilaitoksissa on tarjolla stipendejä. Useimmiten ne jaetaan 2. vuodesta lähtien, edellisen vuoden opintomenestyksen perusteella. Joissain tapauksissa stipendejä on kuitenkin jo 1. vuoden
opiskelijoille, Ylioppilastodistuksen arvosanojen mukaan. Tarkista oppilaitoskohtaisesti meiltä. Stipendit yleensä tarkoittavat sitä, että lukukausimaksuista vähennetään esim. 10, 30% tai 50%. Jos oppilaitos
tarjoaa stipendejä, niitä voi useimmiten hakea kaikille opiskeluvuosille (2. vuodesta lähtien).

Osa-aikatyö

Osa-aikatyöt ovat hyvä rahoituskeino, etenkin opintojen loppuvaiheessa, kun kielikin sujuu jo ongelmitta. Osa-aikatyössä kannattaa myös miettiä kohdemaan hinta- / palkkatasoa. Kalliissa maassa osa-aikatyö on järkevämpää kuin hyvin halvassa hintatason maassa. Osa-aikatöitä voi löytyä yliopiston omilta listoilta (esim. Greenwich) tai henkilöstönvuokrausyritykset voivat olla hyvä tapa lähteä liikkeelle (esim. Adecco). Euroopassa voit tehdä töitä ilman erillisiä lupia, Euroopan ulkopuolelle vaaditaan työluvat, joiden saaminen riippuu maasta. Meiltä saat lisätietoa työlupa-asioista. Kesällä ei opintoja pääsääntöisesti ole, joten silloin on hyvät mahdollisuudet tienata kesätöillä.

Kohdemaan valtion opintolaina

Joissain kohdemaissa, kuten Britanniassa ja Hollannissa, on tarjolla heidän valtion oma opintolaina, jota EU-kansalaisten on mahdollista hakea. myös suomalaisille. Britannian ja Hollannin tapauksessa
laina tulee omalle tilille, ja sillä voi kattaa esim. elinkustannuksia opintojen aikana. Tällaisissa valtion tukemissa lainoissa on yleensä pienet korot ja pitkät maksuajat. Esim. Britannian kohdalla lainaa
tarvitsee maksaa takaisin, vasta kun olet töissä ja vuositulosi ylittävät 20 000 puntaa.

Yksityinen laina

Joillain oppilaitoksilla on sopimuksia paikallisten pankkien kanssa, joilta voi nostaa lainaa. Yksityisten lainojen kanssa kannattaa kuitenkin aina katsoa korot ja maksuajat tarkkaan. Me autamme sinua tarvittaessa tässäkin asiassa.

 

Miksi palvelunne ovat ilmaisia?

Olemme oppilaitosten yhteistyökumppani, eli heidän edustajansa Suomessa. Korkeakoulut siis maksavat toimintamme, joten opiskelijan ei tarvitse.

Lähtö lähestyy

Miten paikka otetaan vastaan?

Kun hakemus on käsitelty, oppilaitos lähettää tarjouksen opiskelupaikasta. Hakeminen ei velvoita lähtemään, vaan paikan voi vielä halutessaan perua. Mikäli paikan haluaa ottaa vastaan, maksetaan useimmiten joko varausmaksu tai ensimmäisen lukukauden maksu. Näillä maksuilla paikka vahvistetaan vastaanotetuksi.

Tarvitsenko viisumia?

EU-kansalaiset eivät tarvitse viisumia opiskeluun eurooppalaisissa oppilaitoksissamme. Aasiassa opiskelua varten tarvitsee viisumin, HeiHei! yhdessä oppilaitoksen kanssa auttaa sinua saamaan opiskelijaviisumin.

Mistä saan asunnon?

Useimmilla oppilaitoksilla on asuntolat, joista voi hakea asuntoa. Ulkomailta tuleville ja ensimmäisen vuoden opiskelijoille taataan esimerkiksi Britanniassa asunto, mikäli he jättävät asuntohakemuksen
riittävän ajoissa ennen lukuvuoden alkua. Asuntoloiden hintataso on pääsääntöisesti edullinen ja ne sisältävät usein myös muita palveluita, kuten esim. sähkön, internet-yhteyden ja vartioinnin.

Asuntoa voi toki hakea myös yksityisiltä markkinoilta. Tällöin vinkkaamme sinua eteenpäin sopiville nettisivuille, joista asuntoa voit etsiä. Helpoin tapa löytää asunto yksityisiltä markkinoilta on kuitenkin
mennä paikan päälle ja lukea lehti-ilmoituksia tai yliopistojen seinien ilmoituksia. Usein myös koulut auttavat asunnon hankinnassa.