Mikä ala sopisi minulle parhaiten?


Mikä Minusta tulee isona? Tämä kysymys on yksi elämäsi tärkeimpiä, eikä sitä kannata tehdä hutiloiden. Suurimmalle osalle ei ole pienestä pitäen selvää, minkä ammatin itselleen haluaa. Harva tietää sitä vielä lukiossa, eikä osa saa sitä selville ikinä. Ammatin vaihtaminen monen kymmenen vuoden työssäolon jälkeen on yleistä, ja uudelleen kouluttautuminen suositumpaa kuin ikinä.

Joka tapauksessa tämän valinnan eteen joutuu jokainen peruskoulua tai lukiota lopetteleva nuori. Koulussa ollessa kannattaa hyödyntää opintoneuvojan palvelut. Aikuisille on tarjolla myös uraohjauspalveluja. Kysy lisää laittamalla viestiä.

 

työharjoittelu ulkomaillaVälivuosi vai ei?

Vaikka painostusta suoraan koulun penkiltä korkeakouluun saattaa joiltain tahoilta tullakin, ei kiirehtiminen välttämättä kannata. Etenkään jos et ole varma mitä haluat tehdä. Välivuosi voi olla ihan hyvä juttu!

Mitä sitten tehdä välivuoden aikana? Vuosi pleikkaria pelaten voi toki tuntua kivalta ajatukselta valmistumisen jälkeen, mutta järkevämminkin sen voi käyttää. Moni on löytänyt sen oman juttunsa käyden lyhytkursseja ja harrastaen. Matkailu voi oikeastikin avartaa ja vuosi hanttihommissa nostaa opiskelumotivaatiota takuuvarmasti!

Työharjoittelu voi olla ihan fiksu tapa kokeilla miltä jokin ammatti tuntuu. HeiHei tarjoaa työharjoitteluja, espanjan kielikursseja sekä vapaaehtoistöitä Etelä- ja Väli-Amerikassa.

 

Edessä uranvaihto?

Kyllästynyt työhösi? Haluatko päivittää osaamistasi tai kehittää urapolkuasi? Lyhytohjelmia tarjoaa muun muassa International Business School. Työn ohella tai verkossa suoritettavia opintoja löydät London School of Business and Financesta ja Universidad Europea de Madridista. Jos olet suorittanut alemman korkeakoulututkinnon tai yliopiston kandidaatintutkinnon, voit myös upgreidata osaamistasi jatkamalla opintoja maisteriksi. Kouluissamme se onnistuu yleensä noin vuodessa.

ulkomaille opiskelemaan

Työharjoittelu voi olla hyvä väylä päästä uudenlaiseen uraan kiinni.

Mistä aloittaisin pohdinnan

Todennäköisesti sinulla on jo jonkinlainen käsitys siitä, mikä sinua kiinnostaa. Tai ainakin mitkä asiat sinua eivät kiinnosta. Pohdinnan voit aloittaa esimerkiksi seuraavalla tavalla:

    1. Listaa paperille sinua 5 eniten kiinnostavaa asiaa. Ne voivat olla opiskeluaineita, harrastuksiasi tai ylipäätään sinua kiehtovia asioita. Älä vielä tässä vaiheessa mieti mihin ammattiin haluaisit eniten, vaan mitä tykkäät tehdä ja millaiset asiat sinua kiinnostavat. Sellaisia voi olla vaikka valokuvaus, pyöräily, matematiikka, ruoanlaitto, lukeminen, kavereiden kanssa oleminen, taide, tiede, asioiden toimintaperiaatteet tai elokuvat. Ihan mitä vain!
    2. Listaa sitten unelmatyössäsi olevia ominaisuuksia. Tällaisia ominaisuuksia voivat olla esimerkiksi itsenäisyys, luovuus, tarkkuus, työkaverit, vapaat työajat.
    3. Tarkastele ykköskohdan ”Kiinnostukset” -listaasi, ja mieti mitä ammatteja kuhunkin kohteeseen voisi liittyä. Merkitse listaan vain ne ammatit, jotka sisältävät listaamasi ominaisuudet.
    4. Ota nyt selvää paperille ilmestyneiden ammattien sisällöistä ja pohdi mikä näistä voisi olla eniten sinua varten. Tietoa ammattien sisällöistä löytyy mm.TE-toimistojen sivuilta. Jos pohtiminen itsenäisesti tuntuu hankalalta, kannattaa kokeilla tehdä ammatinvalintatestejä tai varata ajan HeiHei!:lle laajempaan uraneuvontaan.