Aikuisena – Työharjoittelupaikkoja ja vapaaehtoistöitä aikuisille ja opiskelijoille


Haluatko kouluttautua täysin uudelle alalle, muttet oikein tiedä mistä lähteä liikkeelle? Oletko korkeakoulussa, ja etsit opintoihisi liitettävää työharjoittelupaikkaa? Vai oletko esimerkiksi palaamassa pidemmältä työtauolta, eikä työnsaanti vain onnistu?

Tästä osiosta löydät lisätietoa vaihtoehdoistamme aikuisille ja korkeakouluopiskelijoille.

Miten lähdetään liikkeelle?

Alkuun päästään parhaiten tilanteesi henkilökohtaisella kartoittamisella, tarvitsetko urabuustiksesi työharjoittelua, lisäkursseja vai kenties kokonaan uutta tutkintoa? Voit myös tutkia vaihtoehtoja itsenäisesti nettisivuiltamme, ja yhdistellä palveluistamme sinulle sopivimman kokonaisuuden.

Kauttamme voit aikuisena (20+) lähteä työharjoitteluun, vapaaehtoistöihin, lyhytkursseille tai opiskelemaan kokonaan uutta tutkintoa. Me autamme sinut matkaan yksin tai perheesi kanssa!

Korkeakoulut Uraohjaus Korkeakoulut Työharjoittelut aikuisille Vapaaehtoistyöt aikuisena

USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET.


Tutkinnot

Mitä tutkintovaihtoehtoja teiltä löytyy?

Kauttamme voi lähteä koko tutkintoa opiskelemaan niin nuoret kuin aikuisetkin. Totaalisen alanvaihdon edessä tai korkeakoulutuksen puuttuessa, voi kandidaatin tasolta aloittaminen olla järkevää. Jos sinulla on jo alempi korkeakoulututkinto, voit hakeutua suoraan maisterin tutkintoon, vaikka ala olisikin eri. Ulkomailla on yleisestikin tapana tässä vaiheessa hieman shiftata uraa, eikä välttämättä tarvitse jatkaa saman pääaineen parissa loppuun asti.

Aloja löytyy ihan laidasta laitaan, myös aloja, joita Suomesta ei löydy (esim. kriminologia tai urheilun johtaminen ja liiketoiminta). Katso vaihtoehtoja tarkemmin korkeakoulut-sivulta

Mistä saan apua alan tai oppilaitoksen valintaan?

Alkuun vaihtoehtojen pohdinnassa pääset tutustumalla sivujemme vaihtoehtosi maailmalle -tarjontaan. Kun sopiva vaihtoehto löytyy, ja olet valmis hakemaan -> varaa meille aika: info@heihei-ulkomaille.fi

Minkä ikäisiä muut opiskelijat ovat?

Voi olla, että muut opiskelijat ovat nuorempia, jos lähdet opiskelemaan kandidaatin tutkintoa. Tämäkin kuitenkin riippuu hyvin paljon kohdemaasta. Maisterivaiheessa taas voi olla ihan kaikenikäisiä opiskelijoita. Suosittelemme kuitenkin rohkeasti lähtemään, vaikka ikää jo olisikin! Ystäväpiirin voi tietysti koota mistä halua, ja jokaisesta koulusta löytyy kuitenkin niitä vanhempiakin opiskelijoita.

Mistä saan lisätietoja aikuisten opiskeluvaihtoehdoista?

Työharjoittelut opiskelijoille ja aikuisille

Mitä ovat työharjoittelut ja kuka niihin voi lähteä?

Työharjoittelu sopii korkeakoulussa opiskeleville nuorille tai aikuisille, jotka haluavat suorittaa opintoihinsa kuuluvan harjoittelun ulkomailla. Ne sopivat myös nuorille tai aikuisille, jotka ovat ehtineet jo hankkia hieman työkokemusta, mutta eivät vielä ole saaneet sitä unelmien työpaikkaa sekä aikuisille, joiden silmissä siintää alan vaihto ja tietysti kaikille, jotka ovat kiinnostuneita työkokemuksesta ulkomailla.

Harjoittelupaikat on suunnattu noin 18 – 45-vuotiaille, ja minimivaatimuksena on yleensä kohdemaan B1-kielitaitotaso eurooppalaisessaa viitekehyksessä. Siis sen verran, että pystyt kommunikoimaan muiden kanssa ja tekemään työsi. Työharjoitteluita meillä on tällä hetkellä Britanniassa, Espanjassa, Italiassa ja Yhdysvalloissa. Katso täältä esimerkkejä harjoittelupaikoista!

Minkälaisia työharjoittelupaikat ovat?

Paikkoja on miltei kaikilla aloilla ja tehtävät voivat vaihdella arkkitehtitoimiston suunnittelutehtävistä yrityksen sosiaalisen median kanavista vastaamiseen, hotellitöistä terveydenhoitajan tehtäviin ja IT -aloista liiketoimintaan.

Harjoittelut jaotellaan meillä standardiharjoitteluihin, jotka ovat sivuiltamme löytyviä jatkuvasti avoimia paikkoja. Lisäksi meillä on myös kustomoituja harjoitteluja, mikä tarkoittaa, että etsimme sinulle toiveidesi mukaisen paikan. Tällöin paikka voi olla myös palkallinen. Harjoittelu voi kestää lähtijän toiveiden mukaisesti 2 – 12 kuukautta. Meiltä löytyy paikkoja kaikenlaisiin tarpeisiin, joten kannattaa kysyä lisää!

Mitä työharjoittelupaikan saaminen maksaa ja saako harjoittelusta palkkaa?

Joissakin kohdemaissa HeiHei!n yhteistyökumppani veloittaa työharjoittelupaikan järjestämisestä välityspalkkion.  HeiHei!n yhteistyökumppanina on tällöin yksityinen ulkomainen organisaatio. Välitysmaksu pitää usein sisällään myös muita palveluja kuin paikan välityksen, esimerkiksi mahdollisuuden suorittaa kieliopintoja a tai asunnon välityksen.

Työharjoitteluja on sekä palkallisia että palkattomia, pääosin ne ovat kuitenkin palkattomia. Harjoittelu kannattaakin ajatella sijoituksena, joka maksaa itsensä takaisin työpaikkana eikä paikan valinnassa kannata miettiä pelkästään palkkaa, jos tavoitteena on päästä uudelle uralle tai ensimmäistä kertaa kunnolla työelämään kiinni.

Korkeakouluopiskelijat voivat kustantaa opintoihinsa kuuluvan harjoittelun Kelan tuella.

Vapaaehtoistöihin aikuisena tai perheen kanssa

Voiko vapaaehtoistöihin lähteä aikuisena tai perheen kanssa?

Kyllä voi, mitään yläikärajaa muiden auttamiselle ei ole! Kokeneille opettajille, lääkäreille ja muiden alojen ammattilaisille on vastuullisempia työtehtäviä eri kohteissa. Aasiassa meillä on vaihtoehtona myös lähteä lasten kanssa. Kaikkiin projekteihin ei oteta lapsia, joten kysy meiltä tarkemmin tästä vaihtoehdosta ja siitä, mitä vapaaehtoistöitä voi lasten kanssa tehdä. Tämä on loistava tapa opettaa myös lapsille toisten auttamista ja siitä, miten hyvin asiat kotimaassa ovatkaan!

Mitä vapaaehtoistöissä tehdään?

Vapaaehtoistöitä on hyvin erilaisia, aina luonnonsuojelusta ihmisten auttamiseen tai opettamisesta rakentamiseen. Olemme jaotelleet vapaaehtoistyöt seuravanlaisiin ryhmiin.

Kulttuuri/ tutustumisviikot – Vapaaehtoistöiden alkuun kannattaa ottaa (vähintään) yhden viikon kulttuuriviikko, jossa pääset tutustumaan kohdemaan kulttuuriin ja trekkaamaan luontokohteissa! Kulttuuriviikkoihin voi kuulua esimerkiksi, paikallisten torien ja kaupunkien tai kylien kiertelyä, paikallista ruokaa ja illallisjuhlia, raftingia ja koskenlaskua, temppelien ja muiden nähtävyyksien kiertelyä. Kulttuuriviikon voit varata meidän kauttamme, ja siellä voit myös kätevästi tutustua muihin vapaaehtoistöihin tuleviin. Kulttuuriviikkoja löytyy Kiinasta, Thaimaasta, Balilta, Fijiltä, Intiasta, Nepalista ja Sri Lankalta.

Luonto – Luonnonsuojeluprojekteissa pääset kantamaan kortesi eläinten ja luonnon hyväksi. Pääset esimerkiksi auttamaan loukkaantuneita kilpikonnia, hoitamaan elefantteja, pandoja, pingviinejä tai katukoiria, auttamaan luonnonpuistojen päivittäisissä hoidossa, kylvämään uhanalaista kasvia tai oppimaan kestävää maanviljelyä.

Ihmisten auttaminen – social ja community work -projekteissa autetaan vähäosaisia lapsia, sairaita tai vanhuksia. Voit lähteä esimerkiksi auttamaan orpoja lapsia lastenkotiin, pelaamaan jalkapalloa liikuntarajoitteisten nuorten kanssa tai juttelemaan yksinäisten vanhusten kanssa.

Opettaminen – opetusalan tehtävissä pääset vaikuttamaan yhteisöön (ja ympäristöön) pidemmällä tähtäimellä. Voit lähteä tärkeään työhön esimerkiksi opettamaan, miten ympäristöstä pidetään huolta. Voit myös opettaa englantia päiväkodissa tai koulussa, ja buddhalaisuudesta kiinnostuneet munkkeja luostarissa. Tai voit opettaa tärkeitä elämän perustaitoja orpokodin lapsille ja auttamaa erityislapsia oppimisessa.

Rakentaminen ja remontointi – Näissä tehtävissä on tarjolla sekä lyhyt- että pitkäaikaisia vapaaehtoistyöprojekteja, joissa saatetaan kunnostaa esimerkiksi päiväkoti Argentiinassa tai kodittomien tupa Guatemalassa.

Urheilu – liikuntaan liittyvissä projekteissa pääset ohjaamaan ja valmentamaan lapsia eri lajeissa.

Tarkemmat tiedot eri projekteista löydät täältä.

Minkä mittaisia vapaaehtoistyöt ovat?

Vapaaehtoistyöt on suunniteltu viikon –  useiden viikkojen mittaisina pätkinä, joita voit yhdistellä mielesi mukaan. Voit myös yhdistää ne kätevästi reissuusi. Joissain projekteissa minimiaika voi olla useamman viikon, toisiin voit mennä esimerkiksi vain yhdeksi viikoksi. Maksimiaikaa ei useimmiten ole.

Mitä ja miksi vapaaehtoistyöt maksavat?

Vapaaehtoistyömaksulla katetaan järjestämiseen liittyvät kulut, ruoat ja majoitus, mahdollinen koulutus, kuljetukset, työn organisointi sekä vapaaehtoisten ohjaus. Koska vastaanottava taho on apua tarvitseva, ei voida olettaa, että sillä on resursseja majoittaa ja järjestää ruokailua ilmaiseksi. Tähän väliin tulee työpaikkoja ja käytännön asioita järjestävä taho, jollaisten kanssa HeiHei:kin toimii.
Hinnat vaihtelevat noin 225€ – 550€/ vko, sisältäen majoituksen ja kaikki ruoat (sekä viikolla että viikonloppuisin), päivittäiset kuljetukset työpaikkaan, englanninkielisen tuutorin ja vapaa-ajan ohjelman.

Mitä vapaaehtoistyön hintaa sisältyy, mitä ei sisälly?

Suurimmassa osassa vapaaehtoistyöpaikoista paikoista asuminen, ruokailu sekä kuljetukset majapaikasta työpaikalle sisältyvät hintaan. Lisäksi vapaa-ajan tapahtumat ja vierailut esim. markkinoilla tai lähialueella. Joissakin kohteissa vapaa-ajanohjelmassa on erilaisia juhlia, tanssi- ja ruoanlaittokursseja, retkiä sekä teemailtoja. Osallistujan itse maksettavaksi tulee matkaliput kohdemaahan ja takaisin.

Rahoitus

Millä voin rahoittaa ulkomailla oleskeluni?

Ulkomaille opiskelemaan lähtevä on useissa tapauksissavoikeutettu KELA:n tukeen. Niin kandi- kuin maisterivaiheessakin KELA:n tuki on enimmillään 1246€/kk, ja sillä voit pääsääntöisesti rahoittaa opintosi. Muitakin rahoituskeinoja, kuten stipendejä tai kohdemaan lainoja löytyy. Katso lisää “Opiskelemaan osiosta”!

Työharjoitteluun lähtevän opiskelijan kannattaa tiedustella oppilaitoksestaan, onnistuuko työharjoittelu, vapaaehtoistyöt tai työ ulkomailla liittää osaksi opintoja. Mikäli jakson voi liittää osaksi opintoja, jakson ajalta voit mahdollisesti saada KELA:n opintotuen.

Työttömät voivat kysyä rahoitusmahdollisuuksia TE -toimistosta. Lisäksi erilaisia apurahoja kannattaa tiedustella omasta kotikunnastaan, yhdistyksiltä, Suomen ylioppilaskuntien liitolta sekä Aurora-tietokannasta (http://www.aurora-tietokanta.fi/) .

 

Mitä peruutuspantti oikein tarkoittaa?

Aluksi maksetaan 200€ suuruinen peruutuspantti, jolla pääset prosessiimme ja takaamme sinulle kaiken mahdollisen avun hakuprosessissa. Pantin saat takaisin, kun pääset kouluun ja olet maksanut ensimmäisen vuoden lukukausimaksun. MYÖS jos et pääse kouluun, saat sen takaisin. Eli et joudu maksamaan turhasta, vain jos päätät viime tingassa perua lähtösi, pidätämme sen kattamaan auttamisesta koituvia kuluja.